Γεωπίνακες
Γράφει: Αθανασία Βρυωνάκη – Λογοθεραπεύτρια
Μια υπέροχη συνεργασία με την BusyMonkey, για τον σχεδιασμό ειδικά διαμορφωμένων καρτών για μικρά παιδιά που θα συνοδεύουν τους χειροποίητους ξύλινους γεωπίνακές της, μου έδωσε την αφορμή γράψω αυτό το άρθρο με σκοπό να δείτε μέσα από τα δικά μας μάτια το πρωτότυπο αυτό παιχνίδι και μαθηματικό εργαλείο και τους τρόπους που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Με τον γεωπίνακα (γεωμετροπίνακα) τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα γεωμετρικά σχήματα, την συμμετρία, την περίμετρο, την έννοια του εμβαδού κ.λπ. με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.
Ο χειροποίητος γεωπίνακας της BusyMonkey είναι κατασκευασμένος από ξύλο κόντρα πλακέ (σημύδα) πάχους 15mm, πάνω στον οποίο προσαρμόζονται ξύλινες καβίλιες. Οι διαστάσεις του πίνακα είναι περίπου 20×20 εκ. και έχει 25 καβίλιες, καρφωμένες και κολλημένες με ασφάλεια σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις και σε διάταξη τετραγώνων. Οι γεωπίνακες που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να είναι και πλαστικοί με καρφάκια ή πινέζες τα οποία διατάσσονται έτσι ώστε να σχηματίζουν διάφορους σχηματισμούς με βάση το τετράγωνο, το τρίγωνο ή τον κύκλο.
Τα λαστιχάκια που συνοδεύουν τον γεωπίνακα, έχουν διαφορετικά χρώματα και μεγέθη δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία με μεγάλη ευκολία να πειραματίζονται με μήκη, τεθλασμένες γραμμές, περιμέτρους και εμβαδά, και να μυούνται σε τεχνικές μετρήσεων και υπολογισμών, να δημιουργούν γεωμετρικά σχήματα, σχέδια κ.α.
Αυτό το παιχνίδι μπορεί να απασχολήσει παιδιά από 2 ετών έως και έναν ενήλικα, καθώς επιτυγχάνουν τη μάθηση αναπτύσσοντας την φαντασία και πάνω απ’ όλα παίζοντας!
Πως λοιπόν μπορούμε να παίξουμε και να μάθουμε τον Γεωπίνακα;
Πως μπορώ να κατευθύνω το παιδί μου;
16 ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΠΙΝΑΚΑ
- Εξάσκηση Αντιγραφής / οπτικοκινητικού συντονισμού ( από κάρτα σε πίνακα)
- Εξάσκηση στα μοτίβα
- Εκμάθηση γραμμάτων και αριθμών
- Εκμάθηση χρωμάτων
- Εκμάθηση σχημάτων
- Παιχνίδι τρίλιζας
- Ενδυνάμωση δαχτύλων – Λεπτή κίνηση
- Καθρέφτισμα – Συμμετρία
- Εκμάθηση μεγεθών
- Δημιουργία σχεδίων
- Εκμάθηση όρων όπως η επιφάνεια- το εμβαδόν- η περίμετρος
- Εξάσκηση στα Κλάσματα
- Εξάσκηση στην Γλωσσική και Ακουστική Επεξεργασία
- Εξάσκηση στις έννοιες του χώρου (μέσα, δίπλα , πάνω κλπ)
- Εκτέλεση απλών και σύνθετων εντολών
- Αύξηση χρόνου παραμονής στο τραπέζι για ολοκλήρωση δραστηριότητας, κυρίως σε παιδιά με διαταραχήελειμματικήςπροσοχής-υπερκινητικότητα.
Δείτε παρακάτω με ποιούςτρόπους μπορείτε να δουλέψετε κάποιους από τους παραπάνω στόχους;
1) Ξεκινήστε με την δημιουργία σχημάτων
Με τον γεωπίνακα μαθαίνουμε τα σχήματα. Χρησιμοποιήστε τις κάρτες για να διδάξετε τα σχήματα,και στη συνέχεια προκαλέστε το παιδί να φτιάξει τα σχήματα ζητώντας τα με το όνομά τους, χωρίς να τα δει προηγουμένως. Αρχικά ( και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας) μπορείτε να δώσετε τις ασπρόμαυρες κάρτες. Σκοπός είναι η δημιουργία του σχήματος. Σε επόμενο στάδιο δώστε τις έγχρωμες ή ζητήστε του κάθε πλευρά να έχει κι άλλο χρώμα, εξασκώντας έτσι και τα σχήματα και τα χρώματα.
2) Μαθαίνω να δημιουργώ γράμματα και αριθμούς
Ποιος είπε ότι τα γράμματα και τους αριθμούς πρέπει να τα γράφουμε για να τα μάθουμε; Το παιδί με την χρήση του γεωπίνακα μπορεί να εξασκηθεί στα παραπάνω με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Προτιμήστε ένα μόνο χρώμα στα λαστιχάκια, ώστε να επικεντρωθεί στην δημιουργία των γραμμάτων/ αριθμών, χωρίς να του αποσπαστεί η προσοχή.
3) Δημιουργία σχεδίων
Κάπου εδώ μπορείτε να αφήσετε την φαντασία τόσο την δική σας όσο και του παιδιού σας, να δημιουργήσει απίστευτα σχέδια , όπως μια γάτα, ένα έλατο , έναν πύραυλο, ένα σπίτι κλπ . Για αυτούς όμως που προτιμούν να έχουν μία καθοδήγηση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις χειροποίητες κάρτες της BusyMonkey με τα σχέδια.
4) Εξασκηθείτε στα μοτίβα
Δώστε στο παιδί τα απαραίτητα λαστιχάκια και αφήστε το να ανακαλύψει το μοτίβο με την βοήθεια των καρτών. Στη συνέχεια, εφόσον έχει καταλάβει την έννοια των μοτίβων, μπορεί να φτιάξει τα δικά του μοτίβα.
5) Γλωσσική και ακουστική επεξεργασία
Αφήστε μπροστά από το παιδί τον γεωπίνακα και τα λαστιχάκια και δώστε του απλές ή σύνθετες εντολές, ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού. Για παράδειγμα:
– Φτιάξε ένα τρίγωνο.
– Πάρε το κόκκινο λαστιχάκι και φτιάξε μία γραμμή.
– Με 2 πράσινα και 2 κόκκινα λαστιχάκια , δημιούργησε ένα τετράγωνο.
– Αφού δημιουργήσεις μία γραμμή, φτιάξε ένα κίτρινο τετράγωνο.
6) Εξάσκηση σε έννοιες του χώρου
Αφήστε μπροστά από το παιδί τον γεωπίνακα έχοντας σχηματίσει ένα μεγάλο τετράγωνο και τα λαστιχάκια. Δώστε του απλές ή σύνθετες εντολές, ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού. Για παράδειγμα:
– Φτιάξε ένα μικρό τρίγωνο μέσα στο τετράγωνο.
– Δημιούργησε μια γραμμή πάνω από το τετράγωνο.
– Σχημάτισε δυο γραμμές κάτω από το τετράγωνο.
– Μέσα στο μεγάλο τετράγωνο, φτιάξε δύο γραμμές κι ανάμεσα ένα μικρό τετράγωνο.
7) Εξάσκηση σε μεγέθη/ χρώματα
Αφήστε μπροστά από το παιδί τον γεωπίνακα και τα λαστιχάκια και δώστε του απλές ή σύνθετες εντολές, ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού. Για παράδειγμα:
– Φτιάξε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο και ένα μικρό τετράγωνο.
– Σχημάτισε ένα μικρό τετράγωνο.
– Φτιάξε δυο μεγάλες γραμμές και μία μικρή.
Αυτοί ήταν κάποιοι από τους τρόπους χρήσης του γεωπίνακα . Ελπίζω να απολαύσετε κι εσείς αυτό το παιχνίδι, αντλώντας έμπνευση από τις ιδέες μας και εξελίσσοντάς τες!