Πώς οργανώνω το γραφείο του παιδιού μου;

Γράφει: Αθανασία Βρυωνάκη – Λογοθεραπεύτρια

Αρκετές είναι οι φορές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανησυχία του παιδιού στο γραφείο του , την στιγμή που καλείται να διαβάσει, χωρίς να ξέρουμε όμως πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε.

Βασική προϋπόθεση είναι το παιδί να έχει τον δικό του χώρο που θα αναγνωρίζει και το ίδιο, ως “χώρο μελέτης”. Ιδανικά ο χώρος αυτός θα είναι ένα γραφείο/τραπέζι στο δωμάτιο του, ώστε να μπορεί να “απομονωθεί” ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να μελετήσει.

Εφόσον έχουμε εξασφαλίσει τον χώρο μελέτης, προχωράμε στην οργάνωσή του γραφείου του με σωστό τρόπο, ώστε το διάβασμα να γίνει πιο  εύκολο και ευχάριστο.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους ώστε να οργανώσετε το γραφείο του παιδιού σας:

1. Εκκαθάριση βιβλίων και αντικειμένων από τη περσινή χρονιά. Αφήστε στο γραφείο του μόνο τα βιβλία, τα τετράδια και τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί τη χρονιά αυτή.

2. Αδειάστε το γραφείο του και χωρίστε τα πράγματα που κρατήσατε σε κατηγορίες. Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν πολλά ερεθίσματα πάνω στο γραφείο και διαφορετικά αντικείμενα που θα του τραβήξουν τη προσοχή. Χρησιμοποιήστε κουτιά, καλάθια ,φακέλους κα προκειμένου να οργανωθείτε καλύτερα. Τα διαφορετικά χρώματα στα είδη οργάνωσης βοηθούν αρκετά καθώς επίσης και οι πίνακες ανακοινώσεων σας βοηθούν να απαλλαγείτε από διάφορες σημαντικές σημειώσεις και χαρτιά πάνω στο γραφείο.

3. Οργανώστε τη γραφική του ύλη. Βάλτε στις μολυβοθήκες αρκετά ξυσμένα μολύβια, ( τα απλά μολύβια είναι προτιμότερα από τα μηχανικά, διότι τα παιδιά συνήθως τα αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι) και μια- δυο γόμες . Με αυτό το τρόπο θα προλάβετε τα “παιχνίδια” των παιδιών που βρίσκουν, προκειμένου να γλυτώσουν το διάβασμα και να χάσουν χρόνο,  θα  γλυτώσετε από το ξύσιμο του μολυβιού κάθε τόσο, ή το ¨σήκω κάτσε¨ στη προσπάθεια τους να πιάσουν τα μολύβια που πέφτουν κάτω.

4. Κολλήστε μπροστά του χρήσιμους πίνακες. Φτιάξτε μικρούς πίνακες από χαρτί και μαρκαδόρους, με πληροφορίες που καλείται να θυμάται (πχ γραμματικούς κανόνες, ορθογραφικούς κανόνες κ.α).

Πώς οργανώνω το γραφείο του παιδιού μου;
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest