Πώς θα εξασκηθεί το παιδί μου στην ανάγνωση;

Πώς θα εξασκηθεί το παιδί μου στην ανάγνωση;

Γράφει: Αθανασία Βρυωνάκη – Λογοθεραπεύτρια

 

Πολλές είναι οι φορές που αρκετοί γονείς, μου παραπονιούνται ότι το παιδί τους αρνείται να διαβάσει, είτε το κείμενο προς ανάγνωση για το σχολείο, είτε εξωσχολικά βιβλία την περίοδο των διακοπών.

Αν προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση των μικρών μας, θα δούμε πως έχουν τόσες πολλές καθημερινές υποχρεώσεις όλη τη χρονιά (κι όχι πάντα τοσο ευχάριστες γι’ αυτά), που το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να κάνουν στις διακοπές τους, είναι να διαβάσουν πάλι ένα βιβλίο. Είναι παιδιά, και τα παιδιά τι θέλουν;

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΦΥΣΙΚΑ! Άλλωστε είναι γνωστό, πως

τα παιδιά μαθαίνουν και ωριμάζουν μέσα από το παιχνίδι.

Έτσι παρακάτω σας συγκέτρωσα διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε συνδυάσουμε τόσο το παιχνίδι και τη ξεγνοιασιά, όσο και την εξάσκηση στην ανάγνωση αλλά και στην αφήγηση.

  1. Αγοράστε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Αφήστε το παιδί να διαβάσει τους κανόνες του παιχνιδιού και έπειτα να σας τους εξηγήσει.
  1. Φτιάξτε δικά σας παιχνίδια ή ανανεώστε τα παλιά σας επιτραπέζια. Βρείτε τους δικούς σας κανόνες. Γράψτε τους εσείς (αν δεν είναι ακόμη έτοιμο να γράψει μεγάλα κείμενα) και ζητήστε από το παιδί να σας τους διαβάσει και να τους εξηγήσει στους υπόλοιπους παίχτες.
  1. Ζητήστε από το παιδί να γίνει ο βοηθός σας στη κουζίνα. Τα παιδιά χαίρονται πολύ όταν μπορούν να σας βοηθήσουν στις δουλειές που κάνετε. Έτσι μπορείτε να του ζητήσετε να σας διαβάζει μια συνταγή και εσείς να την εκτελείτε!
  1. Πηγαίντε σε ένα βιβλιοπωλείο και αφήστε το να διαλέξει μόνο του το βιβλίο που θα πάρει. Μην το κατακρίνετε εάν το θέμα του βιβλίου είναι έξω από τα δικά σας τα γούστα. Αντίθετα, ενθαρρύνεταί το! Και μόνο που θα μπει στη διαδικασία να διαβάσει τις περιλήψεις πίσω από τα βιβλία προκειμένου να βρει το κατάλληλο, πετύχατε τον στόχο σας!!
  1. Βγείτε βόλτες και παροτρύνετέ το να διαβάζει τις πινακίδες ή ακόμη και τις διαφημίσεις. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι «βρες τη λέξη» (Στη βόλτα σας θα πρέπει δηλαδή να βρείτε λέξεις γραμμένες που θα ξεκινούν πχ από «Τ».) Με αυτό το τρόπο το παιδί εξασκείται στην ανάγνωση χωρις να το καταλάβει και ταυτόχρονα περνάτε δημιουργικό χρόνο μαζί.
 1. Πηγαίντε μαζί σούπερ μάρκετ. Φτιάξτε μία λίστα με τα πράγματα που χρειάζεστε και αφήστε το να σας τα διαβάζει την ώρα που εσείς θα γεμίζετε το καλάθι σας.
 2. Μάθετε μαγικά! Τα παιδιά τρελαίνονται με τα μαγικά κόλπα. Κατεβάστε διάφορα μαγικά κόλπα και δώστε τα στο παιδί. Στη προσπάθεια του να μάθει καλά ένα κόλπο, θα διαβάσει πολλές φορές και με προσοχή τις οδηγίες.

Μη ξεχνάτε ότι

τα παιδιά θέλουν κίνητρα για τα πάντα.

Ειδικά για την ανάγνωση. Και ποιος ξέρει, μπορεί με τις παραπάνω προσπάθειες και μαθαίνοντας τόσα μαγικά, να καταφέρουν να αγαπήσουν το διάβασμα, “ΜΑΓΙΚΑ”!

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης – αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Στηρίξτε το Θεραπευτικό Κέντρο Λόγου και Κίνησης, μοιράζοντας το παρόν άρθρο!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest