8 Παιχνίδια που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Γράφει: Αθανασία Βρυωνάκη – Λογοθεραπεύτρια

Γιατί πρέπει τα παιδιά να έχουν συνέπεια στο καθημερινό τους πρόγραμμα

Στις ημέρες μας οι ρυθμοί της ζωής είναι γρήγοροι και πολλές φορές  το πρόγραμμα είναι απαιτητικό και υπερβολικά αυστηρό για τα παιδιά γι αυτό θα ήταν καλό να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού. Ένα θέμα που απασχολεί αρκετά πολλούς γονείς, είναι η τήρηση του προγράμματός τους.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που ένα παιδί θα πρέπει να έχει συνέπεια στο καθημερινό του πρόγραμμα;

  • Δημιουργεί Δομή: Η σταθερότητα του προγράμματος βοηθά τα παιδιά να δημιουργήσουν μία ρουτίνα, η οποία σταδιακά τους οργανώνει και τους δομεί την καθημερινότητα τους.
  • Ανάπτυξη Δεξιοτήτων: Η συνέπεια βοηθά τα παιδιά να εκπαιδευτούν και να αναπτύξουν δεξιότητες. Η συστηματική εξάσκηση σε μία δραστηριότητα ενισχύει τις ικανότητες των παιδιών.
  • Αυτοπειθαρχία: Με την τήρηση του προγράμματος ακόμα και όταν κάποιος δεν τους ελέγχει τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοπειθαρχία.
  • Στόχοι: Η σταθερότητα του προγράμματος επιτρέπει και βοηθά τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες , να θέσουν στόχους , να παρακολουθούν την πρόοδο τους με τον καιρό και τέλος να επιτυγχάνουν.
  • Ελεύθερος χρόνος: Η συνέπεια στο πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση του ελεύθερου και παραγωγικού χρόνου για τα παιδιά, προκειμένου να ξεκουραστούν και να ψυχαγωγηθούν.

Προκειμένου να επιτύχετε την τήρηση του προγράμματος συνεργαστείτε με το παιδί σας. Συνομιλήστε μαζί του για τους στόχους και τις δραστηριότητες που θα ήθελαν να έχουν καθημερινά και καθορίστε τους !! Οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν σχολικές εργασίες, σπορ, καθήκοντα στο σπίτι, ή άλλες δραστηριότητες.  Συμπληρωματικά θα ήταν πολύ χρήσιμο να ορίσετε τον χρόνο που θα αφιερώνετε σε κάθε δραστηριότητα.

Τέλος , η καλή επικοινωνία ανάμεσα σε σας και το παιδί σας αλλά και η επιβράβευση του από εσάς, θα ενισχύσει την συνέπεια του και θα τα βοηθήσει να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να αναπτύξουν καλές συνήθειες.

Συμπέρασμα

Η συνέπεια στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών είναι θεμελιώδης για τη δημιουργία μιας σταθερής δομής στη ζωή τους. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενίσχυση της αυτοπειθαρχίας και την καθιέρωση στόχων. Η επικοινωνία και η συνεργασία με τα παιδιά είναι καίριες για να υποστηριχθεί αυτή η συνέπεια, ενισχύοντας την πρόοδο τους και την ανάπτυξη θετικών συνηθειών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest